Saya pasti ramai yang belum tahu tentang kewujudan Muzium Kamera pertama di Malaysia South East Asia ni. Lokasinya terletak di Tapak Warisan Dunia Georgetown, Pulau Pinang. Untuk informasi anda boleh lihat gambar-gambar di bawah ini :)

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia

Anda yang tak pernah tahu tentang filem, boleh lihat macam-macam jenis filem di sini.

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_01

Pintu hadapan direka dengan replika kamera jenis Obscura.

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_02

Muzium Kamera Pertama di South East Asia dan ianya di Georgetown Pulau Pinang, Malaysia! :)

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_ijam

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_ijam_03

Inilah alamatnya. Muzium Kamera Pertama Malaysia ini terletak di No. 49, Lebuh Muntri, Pulau Pinang :)

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_ijam_04

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_ijam_05

Cafe dan kedai cenderahati juga ada di dalam muzium kamera ni, banyak pilihan.
muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_ijam_06

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_ijam_07

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_ijam_info_alamat_facebook_contact_

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_ijam_masa_lawatan_darkroom

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_ijam_mural_3d

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_ijam_pintu

muzium_kamera_pertama_georgetown_penang_malaysia_ijam_tiket_lab_darkroom

Anda juga boleh mencuba sendiri pengalaman mencuci gambar, bilik pinhole, bilik Obscura, melihat kamera Spy, kamera semasa perang dunia dan melihat beribu-ribu lagi kamera klasik yang begitu menarik sekali. Untuk tour ini anda akan di pandu oleh seoroang pembantu muzium, masanya lebih kurang 30 minit.

Jika anda ke Pulau Pinang dan peminat kamera, jangan lepaskan peluang untuk singgah di Muzium Kamera Pertama di Georgetown ini.

Anda perlu rasai sendiri, baru tau macam mana ‘the real feel’ cuci gambar di dalam darkroom dan rasai sendiri bau chemicalnya :)

…ok GO!!! :)

Cheap Camera
 

Sejak kebelakangan ini, terlalu-lalu banyak kamera model terkini di lancarkan. Kamera digital Panasonic GM1 adalah salah satu daripadanya. Kamera Panasonic Lumix GM1 adalah kamera paling kecil yang boleh ditukar lensa pernah saya cuba. Cuba lihat gambar ni, memang muat-muat tapak tangan saya je :)

gm1_ijam_

Kamera Panasonic GM1 ini menggunakan sensor jenis ‘four third’ 16 megapixel. Sensor yang sama juga digunakan pada kamera Panasonic Model GX7 yang memang sudah terbukti dengan kualiti gambarnya yang hebat sekali.

Harga jualam di Malaysia dalam lingkungan RM2000. Saiznya yang kecil dan lensa yang boleh ditukar memang sesuai untuk penggemar fotografi yang suka membawa kamera meraka ke mana sahaja. Ya! Kamera GM1 ini memang ringan :)

saiz_kamera_panasonic-gm1

panasonic-gm1_Back_ijam

panasonic-gm1_Top_view_ijam

panasonic-gm1_Bawah

panasonic-gm1_kiri

panasonic-gm1_kanan

panasonic-gm1_Vs_GX7

Terdapat 3 pilihan warna mengikut citarsa pengguna.

Panasonic-DMC-GM1_warna_pilihan

Sumber: Image-resource

Kamera Panasonic GM1 di datangkan dengan lensa kit kompak 12-32mm f/3.5-5.6 OIS.

Anda yang berminat dengan kamera model Panasonic GM1 ini boleh dapatkan secara online dengan klik pada gambar model kamera yang anda suka :)

Panasonic Lumix DMC-GM1 Digital Camera with Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 Lens (Silver)

Panasonic Lumix DMC-GM1 Digital Camera with Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 Lens (Orange)

Panasonic Lumix DMC-GM1 Digital Camera with Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 Lens (White)

Cheap Camera
 

Leica Model terkini MP Olive edisi terhad telah diumumkan di Jepun sempena pembukaan Leica store di Kyoto. Model ini akan mula dijual pada 1 April 2014 :)

Leica MP Olive edisi terhad ini di datangkan dengan tali kulit dan lensa Summilux-M f1.4/ 35mm. Hanya 100 unit akan dibuat untuk model edisi terhad ini. Harga jualan adalah 1.71 juta Yen (sekitar USD 16,500).

kamera_film_leica_army_green_special_edition_ijam_belakang

kamera_film_leica_army_green_special_edition_ijam_depan

kamera_film_leica_army_green_special_edition_ijam_top

kamera_film_leica_army_green_special_edition_ijam_depan_35mm

Cantikkan model terhad kamera Leica ni? Penggemar kamera Leica edisi ‘Olive’ (army green) pasti akan suka dengan model terbaru ini.

Jika kawan-kawan di luar sana memiliki duit ‘lebih’ boleh la beli kamera ini pada harga lebih kurang RM55,000 :)

 

p/s: Beli kamera secara online dan selamat, KLIK di sini.

 

 

Sumber :DC Watch dan Fotopia

Cheap Camera
 

Stok terkini t-shirt, tiba dari Bandung.

Pemilihan kain dibuat khusus untuk keselesaan, tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal. Kain yang dipilih jenis cotton combed 30?s (150 gsm).

T-shirt ini adalah Ready stock.

Harga RM55 (temasuk penghantaran Pos Laju)

Sebarang pertanyaan untuk pembelian dan stok terkini, boleh Whatsapp/SMS ke +6010.777.0101 atau email ke info@ufo.my.

*Penghantaran ke Sabah dan Sarawak tambahan RM10.

**Semua t-shirt ini dibuat di Bandung Indonesia.

*** Untuk SAIZ t-shirt boleh klik di sini.

#Light and shadow

ijam_ice_cream_tee_600

#Fotografi ‘khat’ floraijam_ice_cream_tee_flora_600

#Johor episod 2ijam_ice_cream_tee_johor_600

#Full sketch-Topeng Gas

ijam_ice_cream_tee_sketch_600Terima kasih semua di atas sokongan anda selama ini!

Anda memang GO! :)

 

Cheap Camera
 

Ebook ini percuma!

Klik dan save pdf link di bawah:

Asas Fotografi Slow Shutter Speed

Fotografi slow shutter speed? :)

Bagi mendalami konsep asas fotografi  Slow Shutter Speed, pemahaman tentang apa itu shutter speed adalah penting.

Shutter speed adalah kelajuan berapa lama sirip (blade) pada lensa terbuka untuk menerima cahaya.

Lebih suram cahaya atau kurang cahaya di sesuatu tempat, lebih perlahan shutter speed perlu digunakan. Nombor yang di wakilkan untuk shutter speed seperti 1/30, 1/60, 1/125 dan seterusnya.

Dalam asas fotografi slow shutter speed untuk lanskap, mengetahui kesesuaian penggunaan shutter speed akan memberikan kesan yang lebih kreatif pada subjek yang dirakam.

Foto di bawah ini adalah daripada penggunaan teknik fotografi shutter speed yang perlahan pada subjek yang bergerak.

wterfallgreen_slow_shutter

waterfallmini_SLOW_SHUTTER_SPEED

Untuk sesetengah keadaan cahaya, penggunaan filter amat membantu dan kadang kala amat diperlukan.

Untuk penerangan lebih terperinci saya akan kongsikan dalam entry akan datang.

…GO!!! :)

——————————————————————————————————————-

Dapatkan T-shirt Eksklusif ‘Light and Shadow’ klik di sini.

tee_exclusive_shadow_for-noorizam_sabran_blog

Cheap Camera
 

T-shirt ‘FOTOGRAFI’ khat untuk bulan Februari

Alhamdulillah, produksi t-shirt pertama ‘Light and Shadow untuk bulan Januari 2014 telah pun siap dan  di hantar kepada semua rakan-rakan pembeli :)
Terima kasih semua yang menyokong dan menyukai jenis kain terbaru dan lebih selesa yang digunakan. Ini adalah langkah pertama!

Untuk kawan-kawan yang terlepas pandang dengan produksi #1 khas untuk bulan Januari 2014, anda boleh klik di sini :)

——————————————————————————————————————————————————–

Untuk produksi bulan Februari 2014, TEMPAHAN DIBUKA SEKARANG! :)

Baju t-shirt ‘Fotografi’ khat untuk anda yang meminati seni fotografi dan sentiasa memberikan sokongan kepada blog ini :)

Warna t-shirt : Hitam

Jenis kain: Combed 30s

*Penghantaran untuk t-shirt edisi ‘FOTOGRAFI’  khat ini akan bermula pada bulan Februari 2014.

# Design Fotografi Bintang.(Tempahan sudah ditutup)

RM40+RM10 (Pembungkusan dan Penghantaran menggunakan Pos Laju)= RM50

image

—————————————————————————-

# Design Fotografi Flora.

RM50+RM10 (Pembungkusan dan Penghantaran menggunakan Pos Laju)= RM60
flora-khat

PENTING!
Cara-cara untuk membuat tempahan ikut langkan di bawah:

1. Bank in ke akaun Maybank atas nama Ufo Ent. Nombor akaun 507134240756

2. Setelah membuat pembayaran; sila email ke info@ufo.my butiran berikut:

-Nama:

-Alamat penghantaran:

-Nombor telefon:

-Saiz baju:

-Design baju:

-Ref. number/print screen/ bukti pembayaran:

Whatapps- OlO.777.OlOl

Rujukan saiz:

size-tee-xclusif

—————————————————————————-

Dapatkan SEGERA koleksi t-shirt produksi pertama 2014, ‘Light and Shadow’!

Untuk anda yang belum mendapatkan rekaan t-shirt pertama 2014 yang bertajuk ‘Light and Shadow’ sila dapatkan sekarang sementara stok saiz masih banyak :)

Klik di sini untuk membeli ya! :)

tee_exclusive_shadow_for-noorizam_sabran_blog

Cheap Camera
 

Salam tahun baru 2014 saya ucapkan kepada semua kawan-kawan pembaca blog NoorizamSabran dot Com yang telah banyak memberikan sokongan berterusan selama ini :)

Saya doakan anda juga akan terus berjaya dan tidak mudah putus asa untuk merealisasikan impian yang telah ditetapkan. Apa yang pasti, tahun 2014 adalah satu permulaan yang amat mencabar.

Nantikan perkembangan projek terkini untuk semua pembaca blog ini. Ini hanyalah satu permulaan :)

Apa yang penting adalah teruskan posiitif dan ‘BUAT’! :)

Sempena kedatangan tahun 2014 ini, muatkan wallpaper PC dan Iphone ; Kalendar 2014 untuk anda semua muat turun.
Kalendar ini berlatarkan subjek ‘Light & Shadow’ dari gambar asal yang telah dijadikan satu ilustrasi pada t-shirt, khas untuk pelanggan setia t-shirt-t-shirt  ’I Learn Basic’ sebelum ini :)

Wallpaper ‘Light & Shadow’ untuk PC biasa bersaiz 1024 x 768
Wallpaper_Kalendar_2014_1024x768

Wallpaper ‘Light & Shadow’ untuk PC bersaiz 1280 x 720 (HD)

1280x720_HD

Wallpaper ‘Light & Shadow’  untuk PC bersaiz 1366 x 768 ratio 16:9

1366x768_ratio_16_9

Wallpaper’Light & Shadow’ untuk Iphone 4/4s

640x960_iphone4

Wallpaper ‘Light & Shadow’ untuk Iphone 5/5s/5c

1136x640_iphone5

Wallpaper ‘Light & Shadow’  untuk Ipad

1024x1024_ipad

Terima kasih semua di atas sokongan anda selama ini.

Ini hanyalah satu permulaan…

1,2,3…GO!!! :)

________________________________________________________________

Anda boleh dapatkan T-shirt Ekslusif ‘Light and Shadow‘ di SINI.

tee_exclusive_shadow_for-noorizam_sabran_blog

Cheap Camera
 

Inspirasi daripada foto ke cetakan t-shirt.

Foto ini hanyalah foto sebuah skuter lama yang menjadi koleksi ramai peminat tegar skuter jenama Vespa. Sesuatu subjek itu walaupun biasa akan menjadi menarik jika elemen asas seperti cahaya dan bayang di tekankan.
Untuk foto ini, elemen perspektif juga diaplikasi dengan menampakkan sifat subjek ini.

Foto ini dirakam menggunakan handphone jenis iphone.

Aplikasi yang digunakan; VSCO.

classic_scooter_iphone

 

T-shirt ‘Outline Classic Scooter’ ini adalah hasil lukisan garisan daripada foto di atas. Anda yang berminat dengan ‘artwork’ ini boleh membeli t-shirt ini pada harga RM45 sahaja.

Untuk pembelian anda boleh lihat di sini: http://noorizamsabran.com/baju/

 

vespa-tee-outline

 

Terima kasih di atas sokongan yang sentiasa anda berikan.
…GO!!! :)

*Untuk t-shirt-t-shirt lain anda boleh lihat di sini.

Cheap Camera
 

koleksi-t-shirt-edisi-eksklusif

Fotografi adalah aktiviti ‘melukis’ menggunakan cahaya. Cahaya adalah elemen utama di dalam fotografi. Tanpa cahaya, tiada foto dapat dirakam. Kita juga tidak dapat melihat sesuatu objek tanpa cahaya :)

Baju t-shirt (tee) yang akan saya keluarkan kali ini adalah Edisi Eksklusif ‘Light and Shadow’ dengan ‘artwork’ yang dipaparkan menunjukkan ketelitian cahaya dan bayang. Tee Edisi Eksklusif ini amat berbeza dengan tee keluaran sebelum ini. Gaya ilustrasi yang terperinci dipaparkan bagi menonjolkan cahaya dan bayang pada subjek.

noorizam_sabran_dot_com_t-shirt _eksklusif

Selain itu, pemilihan kain juga dibuat khusus untuk keselesaan, kainnya juga tidak panas, tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal. Kain yang dipilih jenis cotton combed 30′s (150 gsm). Paling utama, t-shirt ini menggunakan kain yang dijahit berdasarkan tempahan, bukan menggunakan t-shirt yang sedia ada siap di pasaran! :)

Cetakan yang dipilih menggunakan teknik silk screen dengan pewarna (dye) yang berkualiti untuk mengekalkan keterperincian ‘artwork’. Untuk warna, 11 jenis tona warna termasuk hitam dan putih digunakan di dalam karya ini. 

Dapatkan segera untuk anda yang berminat membuat koleksi kerana t-shirt ini adalah terhad. 

T-shirt ini adalah Ready stock.

Tempah sekarang pada harga RM50 + RM10  (temasuk penghantaran Pos Laju)

Sebarang pertanyaan stok terkini, boleh Whatsapp/SMS ke +6010.777.0101.

*Penghantaran ke Sabah dan Sarawak tambahan RM10.

tee_exclusive_shadow_for-noorizam_sabran_blog

Cara-cara untuk membuat tempahan :

1. Bank in ke akaun Maybank atas nama Ufo Ent. Nombor akaun 507134240756

2. Setelah membuat pembayaran; sila email ke info@ufo.my butiran berikut:

-Nama:

-Alamat penghantaran:

-Nombor telefon:

-Saiz baju:

-Ref. number/print screen/ bukti pembayaran:

*PENTING: Stok sedia adalah TERHAD.

Untuk rujukan saiz, anda boleh lihat carta ini:

size-tee-xclusif

 

Jenis kain: Cotton combed 30′s (150 gsm) – sesuai untuk cuaca kita di Malaysia :)

Saiz printing: A3 (29.7 cm x 42 cm)

Warna yang digunakan: 10 tona warna (rujuk pada ilustrasi)

Ini adalah Edisi Eksklusif, sila kongsikan bersama kawan-kawan anda juga!

Terima kasih semua!

1,2,3…GO!!! :)

Cheap Camera
 

Mungkin ada di antara anda tertanya-tanya bagaimana mahu mendapatkan foto yang ‘simple’ dan menarik untuk produk anda. Saya akan kongsikan cara mudah dan murah untuk mendapatkan foto produk yang ‘simple’ dan jelas.

Anda diperlukan:

1. Kotak kosong

2. Masking tape

3. Pisau /gunting

4. Kertas putih (atau warna yang anda mahu)

5. Lampu membaca/ yang sesuai.

Tips ini amat sesuai untuk yang baru belajar fotografi.

1. Anda perlukan kotak yang tidak digunakan lagi.

diy_light_box_mudah_1

2. Potongkan satu lubang di atas kotak; bergantung pada bentuk lampu yang anda ada

diy_light_box_mudah_2

3. Saya memotong bentuk bulat berdasarkan bentuk lampu membaca yang saya ada

diy_light_box_mudah_3

4. Tape-kan bahagian yang perlu supaya lebih kemas

diy_light_box_mudah_4

5. Letakkan dan lekatkan kertas putih (anda boleh gunakan kertas/kain warna kesukaan) di sekeliling dalam kotak yang telah siap

diy_light_box_mudah_5

6. Mudahkan, ini bentuk kotak putih yang sudah siap

diy_light_box_mudah_6

7. Letakkan lampu anda di bahagian lubang yang telah anda tebuk dan letakkan produk anda di dalam kotak putih yang telah siap seperti pada gambar di bawah

diy_light_box_mudah_7

Beberapa contoh foto yang saya rakam di dalam kotak putih menggunakan handphone.

diy_light_box_mudah_produk_1

diy_light_box_mudah_produk_2

 

Foto yang saya rakam adalah menggunakan tetapan automatik pada kamera handphone.

Jika anda suka dengan tip ini boleh kongsikan bersama kawan-kawan yang lain :)

…1,2,3…GO!!! :)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cheap Camera
 

Beli Kamera Online

ShaShinKi.com - Malaysia's Online Camera Shop!

Fanpage Noorizam Sabran.

© 2010 Tips Asas Fotografi
Tempahan Fotografi Newborn sesi 2013 : RM1099 RM799 sahaja. Promosi Terhad . email kepada info@ishootnewborn.com . [ Facebook ]