Bagaimana Nak Jaga Digital Kamera?

Kamera dan anda tak dapat dipisahkan! Wah! Macam hebat bunyinya. Memang benar, ada peminat fotografi yang tak boleh berpisah dengan kamera.

Tetapi mungkin tidak semua antara kita pandai menjaga kamera digital dengan betul. Kamera digital adalah barang elektronik yang agak sensetif. Memandangkan kamera digital bukanlah sesuatu yang murah, ada baiknya kita menjaganya dengan betul.

Kebiasaanya, kamera digital amat mudah bercalar. Ini kerana kita selalu membawa ke mana-mana dan diletakkan di tempat yang tidak sesuai.

Hingga hari ini saya masih menggunakan digital kamera keluaran tahun 2006. Ianya masih seperti baru. Mari saya kongsikan tips saya menjaga kamera digital.

noorizam-sabran

Lensa Kamera

Lensa kamera adalah mata kamera anda yang dapat melihat dunia. Inilah bahagian terpenting pada kamera kita. Pastikan kita tidak menyentuh lensa kamera secara terus. Untuk membuang habuk, gunakan kain yang khas diberikan semasa kita membeli kamera. Ataupun ‘blower’ yang khusus untuk kamera.  Jika tidak digunakan, pastikan kita tutup lensa kamera.

Suhu

Suhu tempat menyimpan kamera adalah penting. Elakkan meletak kamera di tempat yang terdedah dengan cahaya matahari. Contohnya di dalam kereta dan sebagainya. Ini lambat laun akan menyebabkan bahagian-bahagian yang diperbuat daripada getah akan mudah lekang. Jangan juga meletakkan kamera kita di tempat yang bersuhu terlalu rendah.

Penyimpanan

Jika menyimpan kamera, kita mestilah meletakkan jauh dari sumber magnet. Magnet atau cakap melayunya ‘besi berani’ boleh menyebabkan bahagian elektronik digital kamera rosak. Jadi jauhkan dari meletak kamera berhampiran dengan magnet (biasanya di speaker radio).

Ok, di sini saya kongsikan lagi satu tip. Bagi mengelakkan dari kulat halus (fungus) tumbuh pada kamera atau lensa kamera, dapatkan silica gel untuk diletakkan bersama digital kamera. Silica ini berfungsi untuk menyerap air yang terdapat di persekitaran tempat kita menyimpan kamera.

Siligel

Saya juga nasihatkan rakan-rakan, mengasingkan atau cabut bateri kamera anda jika tidak digunakan. Ini bagi menggelakkan dari berlakunya ‘ corrosive leak’ (kebocoran bahagian sel yang mengeluarkan sejenis kimia).

Jaga Aksesori

Kad menyimpan data (CompactFlash, SD, MMC card) adalah antara satu aksesori penting digital kamera. Oleh kerana kad ini agak kecil, eloklah kita menjaganya dan jangan sampai tercicir semasa mengeluarkannya.

Satu lagi sebelum terlupa, untuk skrin kamera kita, sebaiknya letakkan dengan pelindung skrin (screen protector). Ini bagi mengelakkan skrin kamera daripada tercalar.

Jagalah elok-elok kamera kita. Kamera digital bukannya murah. Jaga cermat duit pun selamat!

Saya harap sedikit tips ini membantu rakan-rakan semua. 🙂

Ok…GO!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cheap Camera