Apa itu reflektor?

Reflektor adalah satu peralatan tambahan yang digunakan dalam fotografi. Satu permukaan yang berkilau dan fungsinya untuk membalikkan cahaya. Ada reflektor yang bulat, segiempat dan segitiga. Di bawah ini adalah contoh reflektor berbentuk segitiga (trigrip).

Walaupun reflektor adalah peralatan tambahan dalam fotografi, tetapi kesannya amat membantu kita dalam menambah baikkan cahaya pada sesuatu potret. Biasanya reflektor bewarna kuning sesuai untuk kulit yang putih dan agak pucat. Reflektor berwarna silver pula untuk kulit kebiasaan kita.

Di bawah adalah contoh-contoh gambar sebelum dan selepas penggunaan reflektor yang sempat saya rakamkan semasa J.O.M: Wedding Portrait di UIA Sabtu lepas.

Jutaan terima kasih saya ucapkan kepada ‘setiap seorang’ semua yang memberi sokongan untuk J.O.M: Wedding Portrait di UIA Sabtu lepas. Kehadiran anda dari serata Malaysia dan Singapore amat saya hargai.

Saya harap tip-tip yang saya kongsikan akan diguna pakai untuk menambah keuntungan anda dalam fotografi perkahwinan di hujung minggu. Apa yang penting adalah praktikkan apa yang kita pelajari.

Terima kasih semua dan GO!!! πŸ™‚

**Kepada anda yang terlepas untuk J.O.M: Wedding Portrait kali ini, J.O.M: Wedding Portrait ke-2 akan dibuat pada 4- Disember 2010 ini. Terima kasih di atas sokongan anda semua πŸ™‚

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cheap Camera